Gelijkspel tool

Gelijkspel is een praktische tool om taken te verdelen voor aanstaande ouders, ouders die midden in de hectiek van een gezinsleven zitten, gescheiden ouders, stellen zonder kinderen en zelfs voor huisgenoten. Voor iedereen die samen een huishouden runt dus!

Stellen die bewust nadenken over een eerlijke verdeling van taken binnen het gezin blijken gelukkiger te zijn. Gebruik deze tool, waarbij je met succesvolle communicatie het verdelen van zorg voor de kinderen en het huishouden regelt op een manier die voor jullie werkt.

Voordat jullie een gezin hadden regelde het huishouden zich waarschijnlijk vanzelf. Na het krijgen van kinderen wordt de situatie vaak heel anders. Als ouder krijg je er een heleboel taken bij, waardoor het huishouden minder soepel verloopt. Soms met allerlei irritaties tot gevolg. Je kunt dit voorkomen en verbeteren door een duidelijke taakverdeling, het uitspreken van je verwachtingen en in gesprek te blijven met elkaar.

In onderstaande video bespreken we met jullie ‘Gelijkspel’, een methode om taken te verdelen en hierover in gesprek te blijven. Onder de video is de tool te downloaden, je kan hier eigen aanpassingen in maken. LET OP! Dit is een voorbeeld, het gaat er juist om dat jullie samen in gesprek gaan en de tool helemaal eigen gaan maken. Onder het document staan nog wat spelregels herhaald die we in de video uitleggen. Veel succes en plezier!

Download hier de voorbeeldtool:

Spelregels:

Spelregels Gelijkspel:

  1. Bekijk de takenlijst in het voorbeeld dat wij jullie gegeven hebben. Welke taken voeren jullie dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks uit? Welke taken zijn niet op jullie van toepassing? Verwijder deze maar snel en voeg nieuwe taken toe.
  2. Dit is een stap die alleen de eerste keer even tijd kost en daarna alleen bijgewerkt hoeft te worden wanneer nodig. Bij deze stap gaan jullie een overeenstemming bereiken over de uitvoering van de taak. Wees specifiek over de verwachtingen van een taak. Waarschijnlijk voeren jullie de taken op een andere manier uit. Dit is niet erg, maar het is belangrijk samen overeen te komen wat jullie minimale eis is met betrekking tot de uitvoering. Bijvoorbeeld 2x per week stofzuigen. Als jullie er niet uitkomen, vraag dan iemand in jullie omgeving wat zijn/haar standaard is. Probeer iemand te vragen die de zelfde huishoudelijke omstandigheden heeft als jullie (kinderen? huisdieren?).
  3. Nu gaan jullie de taken verdelen. Kies altijd maar één eigenaar van een taak. Dit is degene die de eindverantwoordelijkheid heeft over deze taak. Dit is ook meestal degene die de taak uitvoert, maar (in hoge uitzondering!) als dit even niet uitkomt mag je een taak overdragen. Hierbij is het belangrijk de hele context van de taak te vertellen. (Bijvoorbeeld: wil jij de kinderen morgenochtend ophalen van het logeren bij opa en oma? Graag voor 12.00 uur. En vergeet niet Bram’s jas mee naar huis te nemen). Echter zorgt het overdragen van taken vaak voor frustratie omdat er soms toch informatie verloren gaat in de overdracht waardoor de taak niet volledig uitgevoerd wordt. En dan nog een tip: wissel regelmatig af in het eigenaarschap van een taak! Misschien wil iemand niet tot in de eeuwigheid stofzuigen!
  4. De basis is nu gelegd. Vanaf nu kost het niet veel tijd meer. Probeer een ritme te vinden in het bespreken van deze lijst, bijvoorbeeld elke zondagavond. Met de agenda erbij kun je nu de week (of maand) doornemen. De bijzonderheden voor de komende week of dagen kun je bij het kopje ‘bijzonderheden week/dag’ zetten. Bijvoorbeeld wanneer er een verjaardagskaart verstuurd moet worden of er een verjaardagsfeestje is. Dat er één iemand eigenaar is van een taak betekent niet dat jullie niet beiden input kunnen geven over de invulling van de taak. Het klinkt misschien wat overbodig om hier echt wekelijks voor te gaan zitten, maar probeer het een tijdje en je zult zien dat het echt helpt! Niet alleen in de uitvoering en het voorkomen van irritaties, maar ook bij het begrip en de waardering voor elkaar.
  5. Als laatste is er een kolom ‘lange termijn plan’ toegevoegd. Tijdens het doornemen van de taken komen jullie vast plannen tegen die jullie niet direct willen uitvoeren maar wel in gedachten moeten blijven. Zo blijven jullie er telkens aan herinnerd worden.
  6. Bij de verdeling kan er natuurlijk rekening gehouden worden met wat iemand leuk vindt om te doen. Misschien voelt de was opvouwen met een muziekje voor de één als een opgave en voor de ander als een moment van ontspanning. De taken hoeven ook niet fifty fifty verdeeld te worden. Houd rekening met elkaars tijd en wensen, het gaat om het gesprek aangaan en erkenning voor de tijd van je partner.
  7. Besef dat het niet alleen om de uitvoering van de taak gaat. Het runnen van een gezin/huishouden vraagt een enorme inspanning. Dat heeft niet alleen te maken met taken zelf, maar juist met het denkwerk eromheen. Wat heeft iedereen nodig deze week? Hoe gaan we dat regelen? Neem ook deze ‘mental load’ mee in de taakverdeling. Het denkwerk en het managen van een gezin kost vaak meer energie dan het uitvoeren van losse taken. Dit is de reden dat ook zaken die ‘alleen’ mental load zijn een plekje verdienen op de lijst.
  8. Zie jouw tijd niet als waardevoller dan die van je partner. Vrije tijd wordt nog kostbaarder als jullie samen voor een kind zorgen. Wissel regelmatig van taken en zorg dat jullie allebei vrije momenten hebben. De taken ‘me-time’ en ‘we-time’ zijn daarom bewust op de lijst gezet. Iedereen heeft recht op een momentje om op te laden. Dit moet niet iets zijn van de to-do-lijst of iets wat stiekem toch nuttig is voor het gezin. Dit moet juist iets zijn waar jij je helemaal jij bij voelt en energie van krijgt, zoals een hobby, boeken lezen, koken, wandelen, sauna of bedenk het maar!

Benieuwd hoe het nu verdeeld is?

De Volkskrant heeft een vragenlijst gemaakt waarmee je snel inschatting kan krijgen van hoe jullie nu taken en mental load verdeeld hebben. Het geeft een eerste beeld, dat natuurlijk hopelijk weer aanleiding is tot gesprek. Als je het leuk vindt dit visueel te maken vul dan samen de lijst in via deze link:

De huishoudbattle: wie doet er meer? (volkskrant.nl)