Kraamplan: kijk verder dan een bevalplan!

Ontvang tijdelijk gratis het kraamplan!

De meeste ouders die in verwachting zijn van een baby weten wat een ‘bevalplan’ is. Veel verloskundigen komen hier zelf mee en ook op internet zijn genoeg voorbeelden van bevalplannen te vinden. Wat nog weinig bekendheid kent, is een ‘kraamplan’. Een plan voor na de bevalling (ook wel postpartumplan genoemd). Een plan dat minstens net zo belangrijk is als een bevalplan. Ouders geven aan dat ze de eerste tijd na de bevalling geleefd worden en achteraf gezien meer hulp hadden kunnen vragen en/of accepteren.

De eerste tijd na de bevalling is een periode waarin je opeens moet presteren in een topfunctie waarvan je eigenlijk niet weet wat je aan het doen bent. Niet gek dus dat stellen in het eerste jaar na de geboorte gemiddeld 8x meer ruzie hebben.

Een kraamplan is niet bedoeld om strak aan vast te houden, wees flexibel! Alles loopt nu eenmaal anders dan je je voor had kunnen stellen, tijdens een bevalling en de weken erna. Je weet niet of er een keizersnede nodig zal zijn of hoe jullie baby gaat zijn. En je weet al helemaal niet hoe je als ouder gaat zijn. Dit plan is bedoeld om samen in gesprek te gaan. En alvast uitgesproken te hebben wat jullie verwachten van elkaar en van de mensen om jullie heen. Er is geen goed of fout antwoord en jullie mogen het altijd bijstellen. Het kraamplan is een nuttige en praktische voorbereiding voor alle ouders! Ook alleenstaand, samengesteld of meerouderschap.

Een kraamplan zorgt voor meer rust en ontspanning tijdens de eerste periode van jullie gezin.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Bevalling en kraamweek
  • Kraamtijd: de eerste 6 weken
  • Self-care in de kraamtijd
  • Zorg en opvoeding
  • Broertjes en zusjes

Ontvang tijdelijk gratis het kraamplan!