In het eerste levensjaar van je kind kun je als ouder deels betaald ouderschapsverlof opnemen. Benieuwd wat dit precies voor jouw gezin kan betekenen en waarom het belangrijk is dat beide ouders hier gebruik van maken? Ouderschapsexperts Lori & Tatum van Kleine Zaken geven je drie redenen om ouderschapsverlof op te nemen in het eerste jaar.
1. Ouderschapsverlof is (gedeeltelijk) betaald
Van het ouderschapsverlof zijn 9 weken deels betaald. Hiervoor was dit altijd onbetaald. Je komt in aanmerking voor deze betaalde weken als jij en je partner ze opnemen in het eerste jaar na de geboorte. Doe je dat niet dan heb je wel nog recht op die 9 weken, maar dan onbetaald.
Als je de betaalde weken inzet, ontvang je 70% van het ‘dagloon’. Er zit dus wel een maximum aan. Het dagloon bedraagt €228,76 in 2022 (bron: UWV). Deze 9 weken komen dus bovenop het (aanvullend) geboorteverlof en bevallingsverlof. Dat zorgt ervoor dat je als moeder na de geboorte 19-21 weken (deels) betaald bij je baby mag blijven. Degene die niet zwanger is geweest (vader of andere moeder) kan in totaal 15 weken thuis met jullie baby doorbrengen. Dit was 6 weken. Het gaat hier dus om meer dan een verdubbeling van de tijd die je nu knuffelend met je kleine door kan brengen, zonder werkzorgen.
2. Goed voor je baby
Je baby ontwikkelt zich grotendeels via contact met jou. Natuurlijk zijn er ook lieve pedagogisch medewerkers te vinden, die heel bekwaam jouw baby op kunnen vangen. Maar het gebruik maken van het ouderschapsverlof zorgt dat jullie samen alle kansen hebben voor een goede band. De veilige hechting van je kind ontwikkelt zich in dit eerste jaar. Hoe mooi is het als jullie daar alle tijd en aandacht voor kunnen hebben? Niet voor niets krijgen ouders in landen als Duitsland of Zweden een jaar of langer de tijd om er helemaal te zijn voor hun baby. Geniet dus van deze bijzondere tijd waar je nog lang met een glimlach naar terug zult kijken!
3. Rolpatronen slijten er vroeg in
Het eerste jaar met jullie baby is ook de tijd waarin jullie jezelf als ouder gaan leren kennen. Bovendien verandert de rolverdeling tussen jullie waarschijnlijk ook. Waar eerst een van jullie het vuilnis buiten zette en de ander de boodschappen deed, gaat het nu om hele andere taken. En laten we eerlijk zijn: het zijn ook wat meer taken geworden. Veel stellen rollen het eerste jaar automatisch in patronen. Het blijkt dat als moeders veel langer thuis zijn na de geboorte dan vaders, er automatisch meer taken in het gezin door moeders gedaan worden. Dit blijft vaak zo op de lange termijn. Vaders kunnen dat natuurlijk net zo goed. Wees je er dus bewust van dat als jullie allebéi ouderschapsverlof opnemen, jullie ook allebéi gelijk die diepe band met je kind opbouwen. En ook allebei ‘ingewerkt’ worden in de taken van jullie gezin.
Heeft ouderschapsverlof ook nadelen?
Helaas is het ouderschapsverlof, net als het aanvullend geboorteverlof voor partners, maar voor 70% betaald. Ook hebben alleen werknemers in loondienst er recht op. ZZP’ers en ondernemers moeten het dus nog steeds zelf uitzoeken.
Het blijkt verder dat ook voor werknemers, de werkgever niet altijd staat te springen en juichen als je aankondigt het ouderschapsverlof op te willen nemen. Natuurlijk zijn ze wettelijk verplicht jou dit verlof te geven, maar vooral van mannen wordt nogal eens verwacht de ‘ideale werknemer’ te zijn en altijd klaar te staan voor de baas. Maak dus voor jezelf een duidelijke beslissing en blijf daarbij. Uiteindelijk kijk je dan met het meest tevreden gevoel terug op deze hele bijzondere tijd in je leven.