Werk, zwangerschap en ouderschap

Veelgestelde vragen:

Is de cursus alleen bedoeld voor zwangere medewerkers?

Wat zijn de onderwerpen die besproken worden tijdens de cursus?

Heeft Kleine Zaken ook een online aanbod voor werknemers?

Hoe besteden jullie aandacht aan het combineren van werk en ouderschap?

Hoe ziet een cursusdag eruit?

Waarom is de partner van de werknemer gratis welkom?

Hoeveel deelnemers kan ik opgeven voor een cursusdag op locatie of blended optie?

Wat is de locatie? (bij het blended aanbod en cursusdag op locatie)

Kunnen werknemers de cursus ook na de zwangerschap (in het eerste jaar) volgen?

Waarom zou ik mijn werknemers aanmelden voor het aanbod?

Wat vinden deelnemers van het aanbod?

Waarom zijn de cursussen ideaal voor tijdens de zwangerschap?

Is de cursus alleen bedoeld voor zwangere medewerkers, of ook aanstaande vaders en niet-zwangere moeders?

Bij Kleine Zaken willen we álle aanstaande ouders voorbereiden op het ouderschap en de combinatie van werk en ouderschap. We zien ouders juist als een team. Gezinnen functioneren het beste als alle gezinsleden ertoe doen: beide ouders, de baby en overige kinderen. Dit betekent dat aanstaande vaders en moeders gelijk zijn tijdens de cursussen. Zowel zwangere werknemers als werknemers met een zwangere partner zijn dus welkom. Gesprek en communicatie tussen aanstaande ouders zijn belangrijke onderdelen bij Kleine Zaken. Daarom mogen partners van de werknemer die ouder wordt gratis mee doen.

Wat zijn de onderwerpen die besproken worden tijdens de cursus?

Zowel het online aanbod als de cursussen op locatie en de blended optie, bereiden ouders zo compleet mogelijk voor op het ouderschap. Wij vinden het belangrijk dat élk gezinslid daarin zijn plek krijgt. Want als alle gezinsleden lekker in hun vel zitten, draagt dat bij aan de ontspanning in het hele gezin. En dus óók aan het functioneren van uw werknemer. Wij focussen daarom op drie pijlers: het ouderschap, de ouders, de baby.

Ouders geven na het volgen van een cursus aan dat ze met meer zelfvertrouwen de babytijd in gaan. Ze weten hoe ze de taken willen verdelen, ze zijn zich bewust van grote veranderingen en hoe ze daarin flexibel willen blijven, en ze zijn voorbereid op hoe ze om willen gaan met hun baby.

Onder andere komen de volgende onderwerpen aan bod:

De babytijd

 • De eerste week: Wat te verwachten? Wat betekent huilen? Hoe werkt slaap bij baby’s?
 • Ouders en kind: Hoe kan je communiceren met baby’s? Hoe leren baby’s? Hoe houd ik mijn hoofd koel als het allemaal wat veel wordt? 
 • Ontwikkeling: Wat kan ik van mijn kind verwachten? Met leuke quiz.

Ouderschap

 • Welke verwachtingen heb je? Hoe verandert je relatie en relaties met anderen? Hoe verdeel je taken? En heb je al nagedacht over werk en financiën?
 • Jij als persoon: Hoe ga je zelf veranderen? Wat doen hormonen en je brein? 

Gelijkwaardig ouderschap

 • Wat betekent deze term? Hoe hebben andere ouders hierover nagedacht? Wat zijn methodes om je behoeftes te bespreken?  
 • Gelijkspel: een praktische tool die zich bewezen heeft voor ouders die willen blijven communiceren in hun relatie en het ouderschap gelijkwaardig in willen gaan. Een tool die zorgt voor minder frustratie en betere communicatie!

Verder krijgen deelnemers toegang tot verschillende tools, het Kleine Zaken kraamplan en het ebook ‘Baby’s en slapen’. Het ebook bevat veel (realistische en wetenschappelijk gefundeerde) informatie over slapen bij baby’s. Bovendien heeft het een bonushoofdstuk over goed slapen bij volwassenen.

Heeft Kleine Zaken ook een online aanbod voor bedrijven?

Jazeker. Zie daarvoor onze overzichtspagina van het online aanbod. Of bekijk het antwoord op deze vraag. Uiteraard zijn ook voor het online en coaching aanbod offertes op maat aan te vragen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Hoe besteden jullie aandacht aan het combineren van werk en ouderschap?

Er komt ontzettend veel op je werknemer af bij het krijgen van een (eerste) kind. Het vraagt enorme aanpassing van je werknemer. Ouders geven achteraf vaak aan dat ze beter voorbereid hadden willen zijn op de babytijd. Het kan moeilijk zijn in een tijd van slaapgebrek om nog flexibel om te gaan met alle veranderingen. Ouders willen het bijvoorbeeld graag goed doen voor hun baby, maar wat is het beste? En welke zaken kunnen best wat minder perfect? Natuurlijk zijn dit ook persoonlijke keuzes, maar juist daarin helpt het al tijdens de zwangerschap hierover na te denken. Bovendien verandert er veel als koppel. Ineens moet je het over zo veel meer dingen eens zijn: meer zorgtaken, de opvoeding, hoe organiseer je tijd voor jezelf? Ook over deze zaken geven wij handvatten. De cursus van Kleine Zaken zet ouders aan om in gesprek te gaan met elkaar als partners.

Weten wat er op je af komt blijkt een enorm verschil te maken. Daar hoort bij:

 • Welke keuzes zijn er (en welke niet)?
 • Voorbereid zijn dat het vaak anders loopt. Ook voel je je soms anders over keuzes wanneer de baby er is.
 • Hoe communiceren we met elkaar als partners in het ouderschap?
 • Hoe gaan we praktische zaken regelen? Zoals verlof, eventueel kolven en weer starten op werk?

Hoe ziet een cursusdag eruit?

Dit verschilt uiteraard naargelang het gekozen aanbod.

 • Bij een keuze binnen het online aanbod krijgen deelnemers toegang tot de volledige online cursus (ruim 5 uur durend, bestaande uit 6 modules). Verder ontvangen deelnemers alle tools en het ebook ‘Baby’s en slapen’. Bovendien zijn er verschillende opties voor persoonlijke begeleiding. Tijdens online coaching sessies kunnen alle individuele vragen besproken worden en kan er begeleid worden in het gesprek tussen partners. Dit is een goede en persoonlijke aanvulling op het brede online aanbod. De online cursus zelf bestaat uit drie delen en kan volledig in eigen tijd afgerond worden.

Een cursusdag op locatie kan bestaan uit een volledige dag (ca. 6.5 uren cursus en pauzes) of het blended aanbod met een halve dag op locatie (3.5 uur inclusief een korte pauze):

 • Het blended aanbod bestaat uit alle voordelen van online en fysiek: deelnemers krijgen toegang tot de volledige online cursus (ruim 5 uur durend, bestaande uit 6 modules). Deze kan in eigen tijd afgerond worden. Na deze brede voorbereiding komen we een middag bij elkaar voor oefeningen, vragen en persoonlijke aandachtspunten. Tijdens de cursusdag komen alle onderwerpen op een persoonlijke manier aan bod. De docenten hebben enorm brede kennis als het aan komt op gezinnen, kinderen en (gelijkwaardig) ouderschap. Hierdoor kunnen ze flexibel inspelen op de behoefte van een groep.
 • De cursusdag op locatie is de meest flexibele en persoonlijke optie. Alle onderwerpen worden tijdens deze dag behandeld, met veel ruimte voor (communicatie) oefeningen en persoonlijke vragen. Deelnemers raken geprikkeld om zelf verder na te denken en te praten als stel over alles wat er gaat veranderen als ze ouders worden. De cursus wordt gegeven door een arts en NICU-verpleegkundige, beiden zelf ouder. Door de schat aan ervaring op professioneel en persoonlijk vlak, kan per groep flexibel met het aanbod omgegaan worden. Aanstaande ouders waarderen de ontspannen sfeer, de ruimte voor persoonlijke inbreng en het contact met andere aanstaande ouders.
 • Aanbod op maat: natuurlijk is er van alles mogelijk op het gebied van inhoud en tijdsduur. Stuur ons een bericht voor een brochure en offerte. Bij een verzoek op maat nemen wij persoonlijk contact op om alle wensen te bespreken en een offerte op te stellen.

Waarom is de partner van de werknemer gratis welkom?

Bij Kleine Zaken zien we dat cursussen het meeste effect hebben als ook de (eventuele) partners aanwezig zijn. Communicatie tussen partners blijkt namelijk een grote voorspellende factor te zijn voor de ontspanning in een nieuw gezin. Natuurlijk zijn ook alleenstaanden welkom en is het niet altijd mogelijk dat partners tijdens de cursusdag zelf aanwezig zijn. We geven dan voldoende handvatten en concrete tools om zelf verder mee aan de slag te gaan. Zo hebben we een bevalplan, kraamplan en tool om inzicht te krijgen in de verdeling van betaald werk, zorgtaken en huishoudelijke taken. Deelnemers ontvangen toegang tot alle tools. De tools zijn gemakkelijk zelf te gebruiken, ook als een partner niet bij de cursus aanwezig is geweest. Deelnemers geven aan dat alleen al het gebruik hiervan leidde tot waardevolle onderlinge gesprekken.

Bij het aanbod op locatie mag er per deelnemer één partner extra aanwezig mag zijn. Het online aanbod wordt idealiter door stellen samen doorlopen. De coaching calls zijn uiteraard ook voor aanstaande ouders samen geschikt. Per deelnemer wordt individueel kort voorbesproken hoe de coaching sessies het beste vorm kunnen krijgen. Uiteraard zijn alleenstaande ouders net zo welkom als ouders die samen een kind krijgen. Op verzoek kan een andere persoon die belangrijk gaat zijn in de opvoeding van het kind aanwezig zijn.

Hoeveel deelnemers kan ik opgeven voor een cursusdag op locatie of blended optie?

Een cursusdag of halve dag bij de blended optie, is geschikt voor een groep van 4-16 aanstaande ouders. Ook ouders in het eerste jaar van hun kind zijn welkom. De genoemde prijzen zijn per deelnemer. Ook groepen van minder dan 4 deelnemers of meer dan 16 deelnemers zijn mogelijk. Neem in dat geval contact op voor een offerte.

Wij zien het enorme belang van communicatie tussen partners en het sámen voorbereiden op het ouderschap. Na de geboorte van een kind zal het hele gezin moeten samenwerken. Daarom mogen partners gratis deelnemen. Bij het aanbod op locatie houdt dit in dat er per deelnemer één partner extra aanwezig mag zijn. Het online aanbod wordt idealiter door stellen samen doorlopen. De coaching calls zijn uiteraard ook voor aanstaande ouders samen geschikt. Per deelnemer wordt individueel kort voorbesproken hoe de coaching sessies het beste vorm kunnen krijgen. Uiteraard zijn alleenstaande ouders net zo welkom als ouders die samen een kind krijgen. Op verzoek kan een andere persoon die belangrijk gaat zijn in de opvoeding van het kind aanwezig zijn.

Wat is de locatie? (bij het blended aanbod en cursusdag op locatie)

De locatie is bij uw bedrijf of organisatie. In overleg regelen wij de locatie.

Bij het online aanbod zijn de coaching sessies in principe ook online. Wij nemen met iedere deelnemer persoonlijk contact op om de gang van zaken door te spreken. Mocht dit logistiek goed te regelen zijn, zijn fysieke coachingsessies ook mogelijk.

Kunnen medewerkers ook na de zwangerschap (in het eerste jaar) de cursus volgen?

Wij merken dat het ideale moment voor de cursus van Kleine Zaken tijdens de zwangerschap is. Aanstaande ouders hebben dan meer tijd en rust dan na de geboorte. Maar ook in het eerste jaar na de geboorte is het aanbod nog zeer relevant. Het voordeel daarvan is dat ouders al weten waar zij tegenaan lopen. Het gehele aanbod voor werknemers bij Kleine Zaken is dan ook gericht op stellen tijdens de zwangerschap én voor stellen tijdens het eerste levensjaar van hun kind. De meeste deelnemers verwachten een eerste kind. Uiteraard zijn ook stellen die een volgend kind verwachten welkom.

Tijdens de zwangerschap wordt vaak veel aandacht besteed aan de bevalling. Vaak wordt een ‘zwangerschapscursus’ ook als synoniem gebruikt voor een ‘bevallingscursus’. Ouders geven echter aan dat ze beter voorbereid hadden willen zijn op de tijd na de geboorte. Er komt zoveel op je af. Natuurlijk is voorbereiding op de bevalling belangrijk. Echter, tijdens de babytijd stapelen slaapgebrek, het gevoel niet voorbereid te zijn en communicatieproblemen in de relatie zich op. Stellen blijken hier beter op voorbereid te zijn als ze zich sámen hebben voorbereid op de babytijd.

Waarom zou ik mijn werknemers aanmelden voor het aanbod?

Het is een enorme verandering wanneer je voor het eerst ouder wordt. Op veel vlakken komt er van alles op nieuwe ouders af. Wat doe ik als mijn baby huilt? Hoe staan we samen in de opvoeding? Maar ook: hoe blijven we samen een team? Hoe zorgen we dat er voor álle gezinsleden voldoende ontspanningsmogelijkheden zijn om op te laden? Hoe verdelen we op een bewuste manier de taken?

De omschakeling vergt veel. Ook omstandigheden maken veel uit. Een baby die snel doorslaapt en weinig huilt zorgt ervoor dat ouders meer energie hebben op alle vlakken van het leven. Maar met wat pech komen er meerdere uitdagingen samen: een baby die slecht slaapt, spanning binnen de relatie door alle nieuwe taken, verwachtingen over werk en ouderschap die in de praktijk misschien anders uitvallen. Niet voor niets blijkt 5-7 procent van de nieuwe ouders te maken krijgt met een parental burn-out. Die cijfers zijn niet niks. Dit heeft enorme impact op het nieuwe gezin en natuurlijk ook op de draagkracht van uw werknemer.

Met een cursus van Kleine Zaken zijn uw werknemers zo goed mogelijk voorbereid op veel aspecten van het ouderschap. Daarbij gaan we verder dan standaard thema’s zoals: hoe is de ontwikkeling van mijn baby, hoe houd ik alle ballen hoog en hoe combineer ik werk en ouderschap? Wij werken met realistische verwachtingen, waarbij ouders bij zichzelf nagaan wat eigenlijk hun verwachtingen zíjn. Vervolgens bespreken ze dit met hun partner. Tijdens de cursus wordt de nadruk gelegd op voorbereiding en communicatie met elkaar, maar óók flexibiliteit. Dingen lopen nu eenmaal anders dan je vooraf verwacht had. Ook je eigen reactie is vaak anders dan je vooraf verwacht. Dit betekent niet dat voorbereiding geen zin heeft. Ouders geven aan dat ze met meer zelfvertrouwen het ouderschap aangaan wanneer ze zich samen hebben voorbereid. Het helpt daarbij handvatten te hebben waaróver na te denken.

Wat vinden deelnemers van het aanbod?

Ouders waarderen de persoonlijke sfeer en begeleiding. Het is prettig met andere aanstaande ouders praktische zaken te bespreken. Ouders geven aan dat hun communicatie verbetert, de taakverdeling duidelijker is en ze met vertrouwen de babytijd in gaan.

Dit zijn een aantal ervaringen van deelnemers:

“Een alles omvattende cursus, waarbij alle thema’s worden aangestipt. De avond zette mij aan tot nadenken en onderling gesprek. Ik voelde me gehoord. Mijn partner was ook enthousiast!”

“Eigenlijk vond ik alles leuk en interessant. De verschillende thema’s maken de avond afwisselend en boeiend. Heel leuk om hierbij te zijn!”

“Leuke enthousiaste dames! Fijn dat ze ook eigen ervaring deelden. De onderwerpen waren interessant. Goed om voor de bevalling bij stil te staan.”

Waarom zijn de cursussen van Kleine Zaken ideaal voor tijdens de zwangerschap?

Ouders en aanstaande ouders zijn welkom bij het aanbod voor bedrijven tijdens de zwangerschap en tijdens het eerste jaar van hun kind. Wij raden ouders aan de cursus zo mogelijk al tijdens de zwangerschap te volgen. Na de geboorte begint vaak een hectische tijd, waarin het lastig kan zijn een goed moment te vinden voor het volgen van de cursus. Ouders zoeken vaak hulp op het moment dat er dingen in de babytijd niet helemaal soepel gaan: slaapproblemen, onzekerheid bij de ouders, moeite met het combineren van werk en ouderschap. Het is natuurlijk super als nieuwe ouders op zo’n moment aan de bel trekken. Toch blijken een goede voorbereiding en realistische verwachtingen al veel ontspanning te geven. Kleine Zaken bereidt voor op een ontspannen omgang met de baby, maar óók op alle andere aspecten van het leven die bij veel nieuwe ouders onder druk komen te staan. Praktisch en concreet gaan we in op een breed scala aan onderwerpen waar nieuwe ouders tegenaan kunnen lopen. Daarbij besteden we veel aandacht aan communicatie tussen beide ouders. Zo blijft het gezin een team, dat soepel samenwerkt. En alle gezinsleden krijgen wat ze nodig hebben.

Veel zwangeren en aanstaande ouders denken bij een zwangerschapscursus helemaal niet aan een cursus over de babytijd. Een bevalcursus is het meest gevolgde aanbod. En natuurlijk is het ook belangrijk je als zwangere voor te bereiden op de bevalling. Toch geven veel ouders achteraf aan dat ze zich ook beter voorbereid hadden willen hebben op de tijd na de geboorte. Het komt veel voor dat aanstaande ouders de babytijd op zich af laten komen zonder specifieke voorbereiding. Daarbij gaan ze ervan uit dat het van nature allemaal wel zal lukken. En soms is dit natuurlijk ook zo. Toch lopen erg veel ouders tegen stress, slaapgebrek of zelfs een postnatale depressie en parental burn-out aan. Dit is natuurlijk niet helemaal te voorkomen. Zo lijken postnatale depressie te komen door een complex samenspel van biologische factoren en de enorme impact die het krijgen van een kind op het leven van ouders heeft. Toch blijken er zeker wel factoren te zijn die de impact van de babytijd wat verlagen en voor zoveel mogelijk ontspanning zorgen. Zo blijkt communicatie tussen partners invloed te hebben op de taakverdeling, het geluk van beide ouders en het risico op een parental burn-out. Ook realistische verwachting, waarbij dingen ook net even anders mogen gaan dan gepland, helpen de druk op ouders te verlagen. Er is vaak een beeld van een roze wolk, terwijl er ook echt genoeg uitdagingen zijn na een geboorte. Ook negatieve gevoelens mogen er zijn. Deze worden vaak zelfs alleen maar erger als ze weggestopt worden. Ze herkennen, herkennen wat normaal is en er over praten zijn een aantal zaken die kunnen voorkomen dat het erger wordt.

Als werkgever gun je je werknemer natuurlijk het beste in en na de zwangerschap. Zowel aanstaand vaders als moeders gun je dat ze van beide rollen in het leven kunnen genieten: op het werk en thuis als ouder. Voor gezonde en vitale werknemers is het rondom de zwangerschap dus belangrijk dat nieuwe ouders zo goed mogelijk voorbereid zijn. Op de tijd na de geboorte bereiden jouw werknemers zich dus het beste voor tijdens de zwangerschap. En nee, níet alleen de zwangere. Beide gaan ouders worden. Kleine Zaken richt zich dus op zwangere werknemers, maar óók op werknemers waarvan de partner zwanger is. Voor beiden bieden wij dezelfde cursussen aan. Bij ons zijn vaders en moeders tijdens de cursussen gelijk, ze gaan beide ouder worden. Bovendien vergroot actieve deelname van beide (aanstaande) ouders de communicatie skills en de bewuste taakverdeling tussen de ouders. Daarom zijn bij Kleine Zaken partners van de werknemer die ouder wordt gratis welkom.