Geplaatst op

Boek: Geboorte van een ouder

Boeken over ouders, ouderschap en gelijkwaardigheid

‘Geboorte van een ouder’ van Rhodé van den Berg is een verfrissend boek voor aanstaande ouders. Ik zou het zelf aanraden aan alle ouders. Het staat namelijk bomvol informatie die je dagelijkse situaties in een ander licht doet zien. In Nederland is er nog weinig aandacht voor de mentale verandering die het ouderschap met zich meebrengt. Met dit boek is er eindelijk oog voor de transitie naar ouder. Want het krijgen van kinderen zet voor de meeste mensen behoorlijk het leven op zijn kop.

Hoe bereid je je voor op het ouderschap?

De meeste ouders googlen een checklist. Nadat ze een complete inboedel aan voedingskussens, luieremmers en hydrofielen hebben aangeschaft, kijken ze rond naar een zwangerschapsyoga of een bevallingscursus. Maar de daadwerkelijke voorbereiding op de komst van een baby en het ouderschap ontbreekt vaak. 

‘Wanneer je een puppy aanschaft, is een puppycursus vanzelfsprekend. Maar wanneer je een baby verwacht, is er in Nederland amper aanbod om je mentaal voor te bereiden op het ouderschap.’ Aldus Van den Berg in het NederlandsDagblad.

De wetenschap en de praktijk van het gezinsleven

In ’Geboorte van een ouder’ slaat Rhodé van den Berg een brug tussen de wetenschap en de dagelijkse praktijk van het gezinsleven. Van den Berg vertaalt niet alleen de onderzoeken rondom ouderschap naar fijn leesbare teksten, maar gaat nog een stap verder.

Elk hoofdstuk sluit af met vragen voor jou en je partner. De vragen zetten aan tot gesprekken. In deze gesprekken worden verwachtingen naar elkaar uitgesproken. Daarnaast kan het ruimte en tijd geven aandacht te hebben voor elkaars zorgen en angsten. Ook voor mensen die zich het liefste praktisch voorbereiden, is dit boek echt een aanrader. Zo is er aandacht voor het samen stellen van prioriteiten. Er komt zoveel op je af als nieuwe ouders, dat het vaak lucht geeft al snel te bepalen welke zaken jullie nu écht belangrijk vinden.

Ouderschap voor professionals

Natuurlijk hebben wij dit boek ook gelezen vanuit onze rol als arts en verpleegkundige. Dit boek is namelijk ook goed te lezen door professionals. Van den Berg geeft in elk hoofdstuk tips specifiek voor professionals. Je merkt duidelijk de IMH (Infant Mental Health) achtergrond van Rhodé van den Berg. Er is veel oog voor het hele gezin en de context van het gezin. Geen hapklare oplossingen en tools, maar de tijd nemen om te snappen waar bepaalde structuren vandaan komen. Iedere ouder heeft een geschiedenis, opvattingen over het ouderschap, voorbeelden van vrienden met kinderen en verwachtingen die soms niet blijken te kloppen. Door samen te kijken naar het hele plaatje krijg je meer grip op jezelf als ouder. 

Kleine Zaken en ouderschap

Kleine Zaken legt vaak de nadruk op SAMEN ouders worden. ‘De geboorte van een ouder’ sluit hier perfect bij aan. Bij Kleine Zaken merken we dat het een hoop stress en onzekerheid wegneemt als je je samen voorbereidt. Dat is de reden dat we ooit begonnen zijn met onze verschillende ouderschapscursussen. Ook een soort puppycursus voor ouders dus.

Specificaties

Titel: geboorte van een ouder

Auteur: Rhodé van den Berg

Aantal pagina’s: 200

Acco Uitgeverij B.V.

1e druk

Verschijningsdatum: 31 maart 2023