‘Cursus over de babytijd’

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de onderwerpen tijdens de ‘Cursus over de babytijd’ (zowel de e-learning als fysiek)?

Hoe lang doe ik over de online cursus over de babytijd (e-learning)?

Hoe lang duurt een privé cursus?

Wat zijn de tijden voor de fysieke ‘Cursus over de babytijd’?

Waarom een zwangerschapscursus (cursus tijdens de zwangerschap) bij Kleine Zaken?

Worden de cursussen van Kleine Zaken vergoed door de zorgverzekeraar of werkgever?

Hoe ziet de cursusdag of -avond eruit?

Is deze cursus alleen bedoeld voor tijdens de zwangerschap?

Waarom richten jullie je op beide/alle ouders in jullie cursus?

Ik vind het lastig om naar een locatie toe te komen nu ik zwanger ben, zijn er andere opties?

Hoe lang krijg ik toegang tot de e-learnings?

Kan ik de cursus ook alleen volgen? (Alleenstaande ouders of bij geen interesse vanuit de partner)

Kan ik ook na de zwangerschap deze cursus volgen? 

Wat is het verschil tussen de fysieke cursus en de e-learning ‘Cursus over de babytijd’? 

Is de ‘Cursus over de babytijd’ een ouderschapscursus? 

Is de ‘Cursus over de babytijd’ een zwangerschapscursus? 

Wat vinden deelnemers van de ‘Cursus over de babytijd’?

Wat staat er in het ebook ‘Baby’s en slaap’?

Wat zijn de onderwerpen tijdens de ‘Cursus over de babytijd’ (zowel e-learning als fysiek)?

Veel ouders volgen de ‘Cursus over de babytijd’ tijdens de zwangerschap om zich optimaal voor te bereiden. Juist voor aanstaande ouders die al bewust bezig zijn met de zwangerschap. Voor ouders die al nagedacht hebben over de tijd na de geboorte, is deze cursus erg geschikt. Het gaat namelijk de diepte in en geeft veel kennis en houvast. Je leert je kind beter begrijpen, maar ook jezelf en de verschillende rollen in het gezin. Ouders die je voorgingen gaven aan met 10-0 voor te staan in de babytijd!

De ‘Cursus over de babytijd’ is te volgen tijdens de zwangerschap of babytijd. Veel ouders kiezen voor de e-learning, die wanneer je zelf wil vanaf de bank te volgen is. Het is dan ook mogelijk een deel van de cursus te doen. 

De cursus op locatie wordt meestal gegeven in Nijmegen. Soms hebben we ook opties in Utrecht (o.a. op verzoek). Zie ook de volgende vraag voor alle opties.

De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

De babytijd

  • De eerste week: Wat te verwachten? Wat betekent huilen van een baby? Hoe werkt slaap bij baby’s?
  • Ouders en kind: Hoe kan je communiceren met baby’s? Hoe leren baby’s? Hoe houd ik mijn hoofd koel als het allemaal wat veel wordt? 
  • Ontwikkeling: Wat kan ik van mijn kind verwachten? Met leuke quiz.

Ouderschap

  • Welke verwachtingen heb je? Hoe verandert je relatie en relaties met anderen? Hoe verdeel je taken? En heb je al nagedacht over de combinatie met werk?
  • Jij als persoon: Hoe ga je zelf veranderen? Wat doen hormonen en je brein? 

Gelijkwaardig ouderschap

  • Wat betekent deze term? Hoe hebben andere ouders hierover nagedacht? Wat zijn methodes om je behoeftes te bespreken?  
  • Gelijkspel: een praktische tool die zich bewezen heeft voor ouders die willen blijven communiceren in hun relatie en het ouderschap gelijkwaardig in willen gaan. Een tool die zorgt voor minder frustratie en betere communicatie!

Verder krijgen deelnemers toegang tot verschillende tools, gespreksstarters en het Kleine Zaken kraamplan. 

Hoe lang doe ik over de online cursus over de babytijd (e-learning)?

De online cursus over de babytijd is een on demand e-learning. DIt betekent dat je gelijk kan starten en op elk moment weer door kan gaan. Je krijgt 6 maanden toegang. De drie delen zijn ook afzonderlijk te volgen. Reken voor de volledige cursus ca. 3-5 uur om het helemaal af te ronden. Dit is onder andere afhankelijk van de onderdelen waar je wat langer de tijd voor wil nemen, bijvoorbeeld om er samen over te praten of een oefening te doen.

Hoe lang duurt een privé cursus?

Als je een privé cursus over de babytijd boekt, krijg je daarnaast 6 maanden toegang tot de volledige e-learning. Zo kunnen we de tijd die we hebben optimaal besteden – toegespitst op jullie! En kan je toch nog alles nakijken als je ergens meer over wil weten. Ook krijg je informatie over welke onderdelen we je aanraden om te bekijken voorafgaand aan de privé cursus. De privé cursus zelf duurt ongeveer 2.5 uur. Vaak wordt dit op een avond gepland, van 19.30 tot 22 uur. Maar een ochtend of middag kan zeker ook!

Stellen waarderen de persoonlijke aandacht en huiselijke sfeer. De locatie is in overleg, dit kan dus letterlijk bij je thuis! (afhankelijk van de afstand tot Nijmegen) Twijfel je of heb je nog vragen? Via ons contactformulier kan je alles kwijt, of stuur ons een email: info@kleinezaken.com

Vergeet niet dat zorgverzekeraars vaak een deel van de kosten op zich nemen! (bij aanvullende dekking) Als de cursus in de zwangerschap gevolgd wordt factureren wij als zwangerschapscursus. Check de voorwaarden bij je zorgverzekeraar.

Wat zijn de tijden voor de fysieke ‘Cursus over de babytijd’?

Avondcursus: 

2 Avonden van 19.30 tot 21.15 uur

Middagcursus: 

1 Middag van 13.30-16.30 uur

De privé cursus is wat compacter, omdat deze gecombineerd wordt met 6 maanden toegang tot de volledige e-learning. In 2.5 uur krijgen jullie al een stevige basis!

Voor de meest complete voorbereiding raden we aan de ‘Cursus over de babytijd’ te combineren met de workshop ‘Gelijkspel’. Dit is een avond die juist om jullie relatie gaat. Denk: datenight, communiceren, tijd voor jezelf maken, taakverdeling en meer. Bij deze workshop ontvang je gratis toegang tot een aanvullende online module.

Waarom een zwangerschapscursus (cursus tijdens de zwangerschap) bij Kleine Zaken?

De cursussen worden gegeven door Lori (arts) en Tatum (kinder- en IC neonatologieverpleegkundige). Naast hun deskundigheid zijn zij beiden ook ouders. 

Lori en Tatum vertellen ouders niet hoe ze het moeten gaan doen, maar geven de ouders de kennis en kunde om zelf keuzes te maken over het ouderschap. Na het volgen van de cursus beginnen deze ouders vol zelfvertrouwen aan de babytijd. Er is genoeg ruimte voor vragen en interactie met andere (aanstaande) ouders. 

*Wil je meer weten over Lori en Tatum, klik dan hier*

Daarnaast is deze cursus echt voor ouders sámen! Onze ervaring is dat zwangere vrouwen vaak behoefte hebben om zich samen voor te bereiden op wat gaat komen, je wordt immers (meestal) samen ouders. Helaas is deze mogelijkheid er vaak niet, en mogen partners soms een enkele avond langskomen. Als partner/niet zwangere ouder sta je niet aan de zijlijn, maar duik je midden in dit avontuur. Vaders en moeders zijn gelijk bij Kleine Zaken. 

Worden de cursussen van Kleine Zaken vergoed door de zorgverzekeraar of werkgever?

Dat is zeker een mogelijkheid! Veel werkgevers hebben ‘potjes’ voor cursussen en vitaliteit. In overleg is een cursus of coaching van Kleine Zaken vaak mogelijk! Je werkgever vergoed dan alle of een deel van de kosten. Het is natuurlijk ook in het belang van je werkgever dat je goed in je vel zit, ook rondom het krijgen van een kind! Wil je een optimale voorbereiding, kies dat voor de ‘cursus over de babytijd‘ of het speciale aanbod voor werkgevers met een e-learning en e-book, eventueel in combinatie met coaching (ook los te boeken).

Vergeet niet dat, mocht je werkgever toch geen budget hebben, ook zorgverzekeraars vaak een deel van de kosten op zich willen nemen! (bij aanvullende dekking) Als de cursus in de zwangerschap gevolgd wordt factureren wij als zwangerschapscursus. Check de voorwaarden bij je zorgverzekeraar.

Hoe ziet de cursusdag of -avond eruit?

Zowel de middag- als avondcursus zit boordevol informatie, oefeningen en leuke gesprekken. We houden er rekening mee dat regelmatig pauze en gezonde snacks hierbij noodzakelijk zijn. De cursus bestaat uit een leuke afwisseling van presentatie, filmmateriaal, opdrachten en een quiz. Alles in een mix van wetenschappelijke onderbouwing en praktische handvatten. 

Natuurlijk is er altijd tijd voor vragen of de mogelijkheid wat dieper op een onderwerp in te gaan. In een groepssetting ontstaan er interessante gesprekken. Maar ook de mogelijkheid de e-learning in je eigen tijd vanaf de bank te volgen wordt door veel aanstaand ouders gewaardeerd. Welke optie past het best bij jullie?

Is deze cursus alleen bedoeld voor tijdens de zwangerschap?

Wij raden ouders aan de cursus tijdens de zwangerschap te volgen. Maar de cursus is zeker ook voor ouders in het eerste jaar van hun kind.

Na de geboorte begint vaak een hectische tijd, waarin het lastig kan zijn een goed moment te vinden voor het volgen van de cursus. Ouders zoeken vaak hulp op het moment dat dingen in de babytijd niet helemaal soepel gaan: slaapproblemen, onzekerheid bij de ouders, moeite met het combineren van werk en ouderschap. Het is natuurlijk super als nieuwe ouders op zo’n moment aan de bel trekken. Toch blijkt goede voorbereiding en realistische verwachtingen al veel ontspanning te geven. Kleine Zaken bereidt voor op een ontspannen omgang met de baby, maar óók op alle andere aspecten van het leven die bij veel nieuwe ouders onder druk komen te staan. Praktisch en concreet gaan we in op een breed scala aan onderwerpen waar nieuwe ouders tegenaan kunnen lopen. Daarbij besteden we veel aandacht aan communicatie tussen beide ouders. Zo blijft het gezin een team, dat soepel samenwerkt. En alle gezinsleden krijgen wat ze nodig hebben.

Waarom richten jullie je op beide/alle ouders in jullie cursus?

Bij Kleine Zaken willen we álle aanstaande ouders voorbereiden op het ouderschap. We zien ouders juist als een team. Gezinnen functioneren het beste als alle gezinsleden ertoe doen: beide ouders, de baby en overige kinderen. Dit betekent dat aanstaande vaders en moeders gelijk zijn tijdens de cursussen. Gesprek en communicatie tussen aanstaande ouders zijn belangrijke onderdelen bij Kleine Zaken. 

Ik vind het lastig om naar een locatie toe te komen nu ik zwanger ben, zijn er andere opties?

Zwangerschap brengt helaas soms moeilijkheden/beperkingen met zich mee. Gelukkig heeft Kleine Zaken ook een volwaardige online ‘E-learning over de babytijd’. Deze kunnen jullie in je eigen tijd volgen, in jullie eigen tempo. Pak er een drankje en snack bij, benen omhoog, zo hebben jullie een avondje uit op jullie eigen bank. 

Kan ik de cursus ook alleen volgen? (Alleenstaande ouders of bij geen interesse vanuit de partner)

Jazeker kan dat! De cursus is zeker ook geschikt voor alleenstaande ouders. Misschien is het mogelijk om de cursus te volgen met iemand die dichtbij je staat? Zoals een moeder, vriend of buurvrouw? Onze ervaring leert dat samen voorbereiden uiteindelijk wel de fijnste manier is. 

Maar ook wanneer je partner geen interesse heeft in de cursus is het mogelijk om de cursus te volgen bij Kleine Zaken. Sommige oefeningen tijdens de cursus zijn dan helaas minder geschikt omdat ze voor beide/alle ouders ontworpen zijn. Desondanks zul je veel kennis en kunde mee naar huis nemen. 

Hoe lang krijg ik toegang tot de online cursussen?

Tot al onze elearnings en het e-book krijg je na aanschaf 180 dagen toegang (het e-book kan binnen deze tijd gedownload worden). De video’s en de rest van het cursusmateriaal kan dus binnen een half jaar bekeken en eventueel nog eens nagekeken worden. Natuurlijk is het niet de bedoeling een aangeschafte cursus te delen met een ander stel. Wij steken veel moeite in het ontwikkelen van goede content.

Tot de webinars krijg je na aanschaf een maand toegang. Dit is onze meest laagdrempelige optie om kennis te maken met Kleine Zaken of je in een specifiek onderwerp te verdiepen. Al vanaf een tientje krijg je on demand toegang tot een prikkelend en interessant webinar.

Kan ik ook na de zwangerschap deze cursus volgen? 

Wij merken dat het ideale moment voor de cursus van Kleine Zaken tijdens de zwangerschap is. Aanstaande ouders hebben dan meer tijd en rust dan na de geboorte. Maar ook in het eerste jaar na de geboorte is het aanbod nog zeer relevant. Het voordeel daarvan is dat ouders al weten waar zij tegenaan lopen. De meeste deelnemers verwachten een eerste kind. Uiteraard zijn ook stellen die een volgend kind verwachten welkom.

Wat is het verschil tussen de fysieke cursus en de online ‘Cursus over de babytijd’? 

Beide cursussen hebben hun eigen voordelen. 

Bij de fysieke cursus is er veel ruimte voor persoonlijke vragen en interactie. Je ontmoet andere ouders en het voelt echt als een dagje of avondje uit. Samen kunnen jullie alvast enthousiast worden op alles wat jullie te wachten staat. 

De online cursus kun je in je eigen tijd volgen en in jullie eigen tempo. Wel zo fijn als je erg moe bent in de zwangerschap of last hebt van complicaties. Deze cursus is inhoudelijk zeker net zo volwaardig als de fysieke cursus. Pak er een drankje en snack bij, benen omhoog, zo hebben jullie een avondje uit op jullie eigen bank. 

Is de ‘Cursus over de babytijd’ een ouderschapscursus? 

Een deel van de cursus gaat over alle veranderingen die jij als persoon doormaakt wanneer je ouder van een kind wordt. Wat zijn je verwachtingen? Wat verandert er fysiek en hormonaal in je lichaam? Maar ook over hoe jij samen met je partner het ouderschap wil inrichten, wat vinden jullie belangrijk? 

Daarnaast gaat een ander deel van de cursus over de baby. Hoe gaat jullie baby zich ontwikkelen? Hoe communiceert je baby met jou? Hoe ziet de kraamweek eruit? Ouders geven echter aan dat ze beter voorbereid hadden willen zijn op de tijd na de geboorte. Er komt zoveel op je af. 

Kortom, de cursus over de babytijd is zowel een ouderschapscursus als een zwangerschapscursus! 

Is de ‘Cursus over de babytijd’ een zwangerschapscursus? 

Tijdens de zwangerschap wordt vaak veel aandacht besteed aan de bevalling. Vaak wordt een ‘zwangerschapscursus’ ook als synoniem gebruikt voor een ‘bevallingscursus’. Ouders geven achteraf echter aan dat ze beter voorbereid hadden willen zijn op de tijd na de geboorte. Er komt zoveel op je af. Natuurlijk is voorbereiding op de bevalling belangrijk. Echter, tijdens de babytijd stapelen slaapgebrek, het gevoel niet voorbereid te zijn en communicatieproblemen in de relatie zich op. Stellen blijken hier beter op voorbereid te zijn als ze zich sámen hebben voorbereid op de babytijd.

De ‘Cursus over de babytijd’ is dus een zwangerschapscursus, maar eentje die zich focust op de tijd na de geboorte. Bij verschillende zorgverzekeraars wordt de cursus vergoed omdat wij factureren als zwangerschapscursus. Check desgewenst zelf bij je zorgverzekering of je hiervoor verzekerd bent. 

Wat vinden deelnemers van de ‘Cursus over de babytijd’?

Ouders waarderen de persoonlijke sfeer en begeleiding. Het is prettig met andere aanstaande ouders praktische zaken te bespreken. Ouders geven aan dat hun communicatie verbetert, de taakverdeling duidelijker is en ze met vertrouwen de babytijd in gaan.

Dit zijn een aantal ervaringen van deelnemers:

“Een alles omvattende cursus, waarbij alle thema’s worden aangestipt. De avond zette mij aan tot nadenken en onderling gesprek. Ik voelde me gehoord. Mijn partner was ook enthousiast!”

“Eigenlijk vond ik alles leuk en interessant. De verschillende thema’s maken de avond afwisselend en boeiend. Heel leuk om hierbij te zijn!”

“Leuke enthousiaste dames! Fijn dat ze ook eigen ervaring deelden. De onderwerpen waren interessant. Goed om voor de bevalling bij stil te staan.”

Wat staat er in het ebook ‘Baby’s en slaap’?

Het ebook bevat veel (realistische en wetenschappelijk gefundeerde) informatie over slapen bij baby’s. Bovendien heeft het een bonushoofdstuk over goed slapen bij volwassenen.