Wat is de beste opvoedstijl?

Opvoeding is erg persoonlijk en hangt ook af van de omstandigheden van jullie gezin. Ook heeft ieder kind (en ouder!) andere behoeften en een ander temperament. Ook zijn er stromingen die niet geloven in opvoeden (opvoeden betekent hier: je kind vormen en kneden naar hoe je zou willen dat hij/zij later gaat zijn). Binnen deze stroming wordt wel voor het kind gezorgd en juist gekeken naar de behoeftes in het hier en nu.

De meest gangbare verdeling van opvoedstijlen is de verdeling in de volgende vier:

  • Autoritatief (democratische opvoedstijl)
  • Autoritair
  • Permissief (toegeeflijke opvoedstijl)
  • Verwaarlozend

De autoritatieve opvoedstijl blijkt voordelen te hebben voor kinderen. Kinderen worden in deze opvoedstijl uitgedaagd om op hun eigen niveau de wereld te gaan ontdekken. Ook durven ze bij problemen bij hun ouders aan te kloppen, omdat het duidelijk is dat er warm op gereageerd worden. Tegelijkertijd zijn er wel grenzen die houvast geven in het leven. Kinderen vinden het prettig te leren wat de bedoeling is in het leven, bij te weinig structuur kan dit juist een onrustig gevoel geven. Wel zijn de regels bij een autoritatieve opvoedstijl vaak enigszins flexibel. Er wordt rekening gehouden met de situatie en met het kind zelf. Ondanks dat deze opvoedstijl het beste voor kinderen lijkt te zijn, zitten er ook nadelen aan. Zo vraagt deze opvoedstijl veel tijd en energie van de ouder. 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.