Hoe kan ik met mijn baby spelen?

Pasgeboren baby’s

Spelen met je baby zorgt voor plezier voor ouder en kind, daarbij zorgt het ook voor een goede ontwikkeling en fijne band met je baby. Baby’s en kinderen leren vooral door spel en contact. Hoe je met je baby kunt spelen hangt erg af van de leeftijd van je baby. Een pasgeboren baby kan bijvoorbeeld nog niet echt spelen en heeft het meest aan knuffelen, je stemgeluid en contact. Al vrij snel kan een baby zich meer focussen en zal vooral geïnteresseerd zijn in contrast en licht. Je baby kijkt graag naar het raam, een lamp of je haargrens. Het zicht van je baby wordt steeds beter en na 1 a 2 maanden wordt jouw gezicht erg interessant, probeer verschillende gezichtsuitdrukkingen en gekke bekken. Je baby zal gefascineerd naar je kijken en je misschien zelfs na proberen te doen. 

Naast de ontwikkeling van zijn zicht, ontdekt je baby vanaf ongeveer 6 weken de eigen stem. Samen kunnen jullie oefenen met geluidjes. Doe de geluidjes van je baby na, probeer verschillende toonhoogtes uit en voer samen gesprekjes. Hoogst waarschijnlijk levert dit een hoop gekraai en pret voor je baby op. Je zult zien dat je baby vertraagd reageert, geef je baby dus even tijd om te reageren. 

Van 2 tot 6 maanden

Verder is spel een goede manier voor baby’s om hun motoriek (bewegingen van het lichaam) te ontwikkelen. Je baby begint na 2 a 3 maanden door te hebben dat hij tegen dingen aan kan slaan. Dit ontwikkelt zich tot bewust en steeds gecontroleerder grijpen naar voorwerpen tussen de 4 en 6 maanden. Oefen samen en  probeer verschillende structuren, grootten en vormen. Zo leert je baby steeds beter zijn eigen lichaam en krachten kennen. Bied speelgoed aan beide handen aan, zodat je kindje beide kanten even goed ontwikkelt. 

Kiekeboe

Er is een spel dat wereldwijd voor alle baby’s een groot succes is: ‘kiekeboe’. Het idee is simpel, je verstopt iets voor je baby en haalt het daarna weer te voorschijn. Zo kun je bijvoorbeeld je handen voor eigen gezicht doen, een knuffel achter je rug verstoppen of een doek tussen jullie beiden in die je weer laat zakken, hierbij roep je ‘kiekeboe’. O zo simpel, maar het resultaat is vaak een grote schaterlach en de behoefte aan ‘nog een keer’. Vanaf ongeveer 7 tot 9 maanden gaat je baby doorhebben dat een object er nog steeds is, ook al ziet hij het object niet. Dit heet objectpermanentie. TIjdens de ontwikkeling van objectpermanentie is het spelletje ‘kiekeboe’ vaak het meest hilarisch. 

En als laatste tip: boekjes lezen! Ook geschikt voor baby’s! 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.