Wat is sensitief responsief ouderschap?

Sensitief responsief ouderschap betekent alert zijn op wat je kind nodig heeft en hierop reageren. Het blijkt dat baby’s en jonge kinderen hier veel van leren. Zo leren ze hun eigen lichaam en emoties kennen doordat jij als ouder ze helpt bij de ‘vertaling’. Een voorbeeld: een baby huilt omdat het honger heeft, maar weet eigenlijk nog niet wat honger hebben betekent. Doordat de ouder het wel herkent en voeding geeft, gaat de baby de eigen lichaamssignalen leren herkennen. Bij emoties leert het kind door de reactie van de ouder de eigen emotie langzaam onderscheiden. Herkent een ouder dat een baby verdriet heeft en troost het? Dan leert een baby deze emotie kennen, maar ook dat het mogelijk is weer kalm te worden na verdriet. Om een sensitieve ouder te zijn, kan je proberen je in te leven in je kind. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? En als je het niet weet, zorgt knuffelen met je kind alsnog voor een warme basis. Het leert dat het bij problemen naar een ander kan gaan en hulp kan krijgen. Een nuttige vaardigheid voor het verdere leven!

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.