Geplaatst op

Boek: Ongetemd leven van Glennon Doyle

Boeken over ouders, ouderschap en gelijkwaardigheid

Ongetemd leven is een boek met eigen ervaringen van schrijfster en activist Glennon Doyle.

Ze beschrijft haar zoektocht naar een leven dat minder door anderen beïnvloed is, minder getemd. Het is een oproep aan alle vrouwen om vooral naar zichzelf te luisteren. Om zich niet te laten ketenen door onbewuste ideeën over hoe je als vrouw moet zijn. 

In ongetemd leven beschrijft Glennon Doyle ook een aantal van haar inzichten over het moederschap. Ook daarin wil ze ongetemd zijn. Ze wil niet het stereotype beeld bevestigen van de vrouw die zich volledig wegcijfert voor haar kinderen. Ze kiest voor haar eigen geluk, wetende dat dit moeilijk gaat zijn voor haar gezin. Glennon Doyle geeft aan het belangrijk te vinden dit voorbeeld te geven aan haar kinderen, zeker aan haar dochters. Ze kiest ervoor bij de vader van haar kinderen weg te gaan. Dit is een keuze die goed is voor haar. Een ongetemde keuze. 

Wat mij echter opvalt, is dat deze manier van ongetemd zijn als vrouw, over komt als een vrij harde manier van ongetemd zijn. Veel aandacht voor het individu, weinig voor zorg voor elkaar. De nadruk ligt minder op de waardering van zachtheid en rekening houden met elkaar.

En misschien is dit ook wel de beste eerste stap, eerst maar eens volledig eigen keuzes gaan maken als vrouw. Maar een volgende stap die we niet moeten vergeten, is dat (nu) typische ‘vrouwelijke’ eigenschappen als zorgen voor elkaar meer gewaardeerd gaat worden.

Dat zowel mannen als vrouwen zich vrij voelen tijd en energie in hun leven te maken om hun aandacht op het welzijn van ánderen te richten. Want dan zijn we toch pas echt vrij, ‘ongetemd’? 

We zijn ongetemd als individuele ontwikkeling en zorgtaken beide gewaardeerd worden in de maatschappij. We zijn ongetemd als we vol trots onze eigen keuzes kunnen maken in waar voor ons de balans ligt tussen beide, of we nu man of vrouw, vader of moeder zijn. 

Specificaties

Titel: Ongetemd leven, vind het lef om helemaal jezelf te zijn

Auteur: Glennon Doyle

ISBN 13:9789021577111

Aantal pagina’s:336

Uitgever: Kosmos Uitgevers

Druk:1

Verschijningsdatum:20-8-2020