Wat is ownership binnen de taakverdeling in het huishouden?

Ownership oftewel ‘eigenaarschap’ of ‘eindverantwoordelijkheid’ in het Nederlands. Ownership gaat niet om wie iets uitvoert (bijvoorbeeld een taak in het huishouden), maar om wie zich verantwoordelijk voelt voor deze taak. Je kunt aan je partner vragen of hij/zij wil koken vanavond. Je partner zal dit waarschijnlijk vervolgens doen. Maar in dit voorbeeld heb jij nog steeds ownership over deze taak. Jij hebt er immers aan gedacht dat dit moest gebeuren. Je hebt bovendien gecoördineerd wie het doet en mogelijk van te voren ook de boodschappen gedaan en/of een boodschappenlijstje gemaakt. Ownership van veel verschillende zaken zorgt voor een grotere mental load. Ownership kan onbewust ook toegeëigend worden.

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.
  • Verder is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.