Hoe kunnen we het beste het ouderschapsverlof opnemen/inrichten?

Voor de nieuwste ontwikkelingen rond de uitbreiding van ouderschapsverlof en onze visie daarop, klik hier (Trouw). 

Hoe het verlof na de geboorte van een kind wordt ingericht is voor ieder gezin anders. Ga hier samen voor zitten en bespreek wat voor gevolgen bepaalde keuzes gaan hebben voor jullie gezin. Probeer naast financiële afwegingen ook te kijken waar ieders behoefte ligt. Beantwoord bijvoorbeeld eerst de volgende vragen voor jezelf voordat je met je partner in gesprek gaat: hoeveel uur zou je het liefst werken en hoeveel uur voor je kind zorgen? Wat gaat deze keuze betekenen voor zaken zoals carrière, financiële onafhankelijkheid en pensioenopbouw? Het maken van een kraamplan kan jullie helpen het gesprek aan te gaan, klik hier voor het gratis kraamplan van Kleine Zaken. 

Hieronder hebben we de opties voor verlof op een rijtje gezet:

  • De zwangere heeft meerdere weken zwangerschapsverlof voor de bevalling. Zij kan er voor kiezen om te stoppen bij 34 weken zwangerschap of doorwerken tot uiterlijk 36 weken zwangerschap. In totaal heeft de moeder recht op 16 weken volledig betaald verlof rondom de geboorte. Wanneer de zwangere na de uitgerekende datum bevalt worden deze dagen er bij opgeteld. Bij een meerlingzwangerschap is het totale verlof voor de moeder 20 weken. Hoe lang de moeder verlof na de bevalling heeft is afhankelijk van hoeveel zwangerschapsverlof zij al heeft opgenomen.
  • Voor de partner/niet zwangere ouder, zijn er ook verschillende opties. Het verlof van de andere ouder wordt geboorteverlof, partnerverlof, vaderschapsverlof of bevalverlof genoemd. Dit is een werkweek (volledig betaald).
  • Daarna is er een optie voor aanvullend geboorteverlof (gedeeltelijk betaald), dit bedraagt 5 weken. Hierbij moet wel eerst de week geboorteverlof opgenomen zijn.
  • En als laatste is er voor beide ouders de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen. Van de 26 weken ouderschapsverlof die ouders kunnen opnemen, worden sinds augustus 2022 de eerste 9 weken gedeeltelijk betaald. Dit verlof moet dan wel opgenomen worden in het eerste jaar. Zowel het aanvullend geboorteverlof als het ouderschapsverlof kunnen in delen opgenomen worden. Bijvoorbeeld een dag per week gedurende meerdere weken of maanden. 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.