Wat betekent ‘mental load’?

De term ‘mental load’ wordt gebruikt om een bepaald soort taken binnen een gezin te beschrijven. Er zijn in een gezin ‘concrete taken’, zoals het vuilnis buiten zetten of een kind naar voetbal brengen. Ook zijn er taken die meer om organisatie en het overzicht houden over iedereens behoefte gaan. Voorbeelden zijn speelafspraken maken voor de kinderen en zorgen dat tassen op tijd gepakt zijn. Dit laatste wordt ook wel de ‘mental load’ genoemd. Het zijn vaak onzichtbare taken. Het blijkt dat mannen vaak sneller geneigd zijn de concrete taken uit te voeren, terwijl vrouwen naast concrete taken vaak de mental load op zich nemen. Dat deze taken onzichtbaarder zijn, betekent niet dat ze geen energie kosten. Niet voor niets is buiten het gezinsleven ‘manager’ een betaalde functie. Het overzicht houden over iedereens behoeften is een belangrijke taak en vraagt een gevoel van verantwoordelijkheid. Toch is het vaak geen onderdeel van een bewuste taakverdeling. Binnen gelijkwaardig ouderschap is er aandacht voor alle taken binnen een gezin, ook de mental load. Leer hierover communiceren binnen je relatie tijdens de praktische workshop ‘Gelijkspel’. Hierin komen praktische oefeningen aan bod om als team samen te blijven werken. Of volg tijdens de zwangerschap de brede Cursus over de babytijd. Deze cursus gaat naast gelijkwaardig ouderschap over alles wat je kan verwachten tijdens de babytijd, denk aan ontwikkeling, slaap en hoe je zelf verandert. 

 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.