Wat is de babyboete?

De babyboete wordt ook wel ‘child penalty ‘ genoemd. Deze babyboete is de economische boete die vrouwen treft wanneer zij een kind krijgen. Vrouwen blijken enorm aan inkomen in te leveren bij de geboorte van een eerste kind. Dit terwijl ze aan het begin van de carrière gemiddeld meer verdienen dan mannen. Als we het over babyboete hebben gaat het vooral om vrouwen in heterorelaties, in lesbische relaties is deze boete voor vrouwen een stuk lager. Voor mannen blijkt de babyboete miniem te zijn. Op lange termijn leveren vrouwen met kinderen 39% op hun inkomsten in ten opzichte van mannen met kinderen. Mannen verliezen slechts 6% na het krijgen van een eerste kind. Vrouwen daarentegen verliezen 45% aan inkomen. Voordat deze mannen en vrouwen kinderen kregen was er gemiddeld weinig verschil in inkomen. Wanneer er een kind geboren wordt is het meestal de vrouw die minder gaat werken. Bovendien nemen vrouwen vaak meer zorg en niet betaald werk rondom huis op zich. Onze cultuur, het beleid vanuit de overheid en de werkcultuur zijn hier onder andere oorzaken voor. De babyboete zorgt er voor dat een deel van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk zijn. Daarnaast resulteert de babyboete in minder carrièrekansen en minder pensioenopbouw. 

Bekijk ook ons cursusaanbod over gelijkwaardig ouderschap:

  • Schatkist voor de babytijd: met alles over de ontwikkeling van je baby, jezelf en gelijkwaardig ouderschap. Voor tijdens de zwangerschap of tijdens het eerste jaar.
  • Gelijkspel: een praktische workshop voor ouders van kinderen met alle leeftijd. Uitgangspunt zijn concrete handvatten in de communicatie over taakverdeling.