Hebben vaders (of duomoeder) ook last van hormonen tijdens de zwangerschap?

Het is aangetoond dat ook niet-zwangere ouders deels ‘mee-zwangeren’ wat hormonen en soms ook wat symptomen betreft. En vooral na de geboorte blijkt dat alle ouders die veel tijd met hun kind doorbrengen, deels dezelfde veranderingen in de hersenen en in hormonen krijgen. Zo speelt het knuffelhormoon oxytocine een rol. Verder lijkt in de hersenen het centrum dat zich bezighoudt met emotie actiever te zijn. En ook zijn er bij veel mannen veranderingen in testosteron te merken, dit heeft overigens geen invloed op je mannelijkheid. Als je kind al geboren is zal je als vader/duomoeder ook merken dat de grotere focus op je kind en gezin, die misschien tijdens de zwangerschap al ontstond, nog meer gaat groeien.  

 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Meer weten over slaap? Kijk hier voor ons e-book ‘Baby’s en slapen’.
  • Voor ouders met kinderen van alle leeftijden die een praktische workshop zoeken is er ‘Gelijkspel’, met concrete tools om de taakverdeling binnen het gezin te bespreken.