Hoeveel huilt een pasgeboren baby?

We gaan het hier hebben over de gemiddelde baby. Natuurlijk bestaat de gemiddelde baby niet. Iedere baby heeft een ander temperament en de ene baby huilt meer dan de andere baby.

Wat is huilen bij een baby? 
Huilen is één van de hoofdvormen van communicatie voor baby’s. Huilen mag er daarom ook zijn. Je baby probeert hiermee jou iets duidelijk te maken en met jou te communiceren. Een hele nuttige skill dus!

Hoeveel huilt een baby?
Baby’s gaan de eerste weken steeds meer huilen. Voor de eerste 6 weken is dit gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Baby’s huilen vaak wat meer in de avond en nacht. De huilpiek ligt rond de 6 weken. Na ongeveer 12 weken gaan baby’s iets minder huilen, tot zo’n 70 minuten per dag.

Wanneer spreek je over een ‘huilbaby’?
10% van de baby’s huilt meer.  We spreken over een ‘huilbaby’ als een baby meer dan 3 uur per dag huilt, 3 dagen of meer per week en dat 3 weken lang. Je komt er niet altijd achter wat de reden van het huilen is. Het belangrijkste is dat je er bent voor je baby. Rondlopen en vasthouden zorgt al voor meer rust, ook al huilt je baby door. Het is logisch dat ouders van baby’s die veel huilen ondersteuning nodig hebben. Vraag om deze hulp! Neem hulp aan van buren en familie of vraag je huisarts om advies.

 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Meer weten over slaap? Kijk hier voor ons e-book ‘Baby’s en slapen’.
  • Voor ouders met kinderen van alle leeftijden die een praktische workshop zoeken is er ‘Gelijkspel’, met concrete tools om de taakverdeling binnen het gezin te bespreken.