Heeft een baby ‘geheugen’ en ‘herinneringen’?

Geheugen hebben baby’s zeker! Het geheugen bestaat uit verschillende onderdelen. Zo hebben ze motorisch geheugen, dat is hoe ze bewegingen leren en uiteindelijk leren lopen. Ook worden herinneringen opgeslagen, zo doen baby’s gedrag dat ze hebben gezien na een tijdje nog na. Toch kunnen wij ons als volwassenen niets meer herinneren van onze vroege jeugd. De herinneringen van de eerste 2-3 jaar lijken volledig gewist te worden. Waar een driejarige nog kan vertellen wat het de vorige dag gedaan heeft of zelfs herinneringen van een jaar eerder op kan halen, zijn ze deze jaren later toch weer vergeten. Dit heeft waarschijnlijk meerdere oorzaken. Zo hebben baby’s nog geen taal om herinneringen mee op te slaan. Het blijkt dat sommige herinneringen waarschijnlijk wel opgeslagen zijn, maar via andere zintuigen. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde geuren of beelden soms nog wel herkend worden. Een andere waarschijnlijke reden is de snelle deling van hersencellen en grote veranderingen in het brein de eerste 2 jaar van het leven. Daardoor worden herinneringen niet in het langetermijngeheugen opgeslagen. Nog een reden is dat baby’s nog geen zelfbewustzijn hebben, ze weten nog niet dat zij een eigen persoon hebben. Daardoor hebben ze ook nog geen ‘zelf’ om de herinneringen aan op te hangen. Verder blijkt dat hoe meer kapstokjes je al hebt om nieuwe ervaringen aan op te hangen, hoe beter je ze onthoudt. 

Wel blijkt dat ervaringen uit de vroege jeugd op verschillende manieren in het brein en lichaam worden opgeslagen. Dit is niet in concrete herinneringen, maar wel in een algemeen beeld van de wereld. Is de wereld een plek die ik kan vertrouwen? Zullen mensen er voor me zijn als ik ze nodig heb? Dit basisvertrouwen ontwikkelen baby’s júist door ervaringen in de eerste jaren. Lekker veel knuffelen en contact met de ouders helpt daarbij. Leer meer hierover in de Cursus over de babytijd, de ideale voorbereiding voor tijdens de zwangerschap. Met aandacht voor de ontwikkeling van je baby, jezelf en gelijkwaardig ouderschap. 

 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.