Hebben baby’s een eigen taal? Wat is Dunstan babytaal?

Huilen en lichaamstaal

Vanaf de geboorte probeert je baby je al van alles duidelijk te maken: ‘ik heb honger’, ‘ik ben moe’, ‘ik wil vastgehouden worden’. Pasgeboren baby’s gebruiken hiervoor huilen als communicatiemiddel. Wanneer je goed naar je baby kijkt zie je echter dat je baby vanaf de geboorte al meer kan dan alleen huilen, hij gebruikt zijn hele lichaam om je dingen duidelijk te maken. Probeer de lichaamstaal te leren lezen door goed te kijken. Naar de ogen, de handen, de benen en de hele houding. Leer in de Cursus Zwangerschap, babytijd en ouderschap alles over hoe baby’s communiceren en zich ontwikkelen. 

Dunstan babytaal

Veel ouders en professionals maken gebruik van ‘Dunstan babytaal’ om hun baby te begrijpen. Dunstan babytaal is een methode waarbij je vijf verschillende soorten huiltjes kunt onderscheiden bij baby’s. Als je deze huiltjes leert onderscheiden, dan zou je weten wat je baby bedoelt. Deze universele ‘babytaal’ is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. Wel is wetenschappelijk bewezen dat ouders die de Dunstan babytaal hebben geleerd sensitiever zijn voor hun baby, meer zelfvertrouwen hebben en mogelijk daarom hun baby ook beter begrijpen. Het leren herkennen van de signalen van je baby, zorgt dat je zoveel mogelijk aan kan bieden waar je kind op dat moment behoefte aan heeft. Zo is het bijvoorbeeld fijn te herkennen wanneer je baby moe is, zodat je niet net op dat moment actief spel aanbiedt. In plaats daarvan helpt het op tijd af te schalen naar bijvoorbeeld rustig knuffelen. Baby’s kunnen het moeilijker vinden in slaap te vallen als ze over hun slaap heen zijn. 

Taalontwikkeling

Na ongeveer 6 weken gaat je baby klanken uitbrengen. Hij/zij schrikt hier soms zelf van. Wanneer je hier enthousiast op reageert en je baby na doet, zal je baby het leuk vinden. Vanaf nu gaan baby’s steeds meer oefenen en uitproberen met de stem: bijvoorbeeld verschillende toonhoogtes en volumes. Je baby begint met klanken zoals ‘ah’ ‘eh’ ‘oh’ ‘uh’. Vanaf 6 maanden komen daar medeklinkers bij en gaan baby’s meer brabbelen zoals ‘dadada’. Rond 1 jaar zal je baby voor het eerst een woordje gaan zeggen. 

Gebarentaal

Het begrip van taal is echter al veel eerder ontwikkeld bij baby’s. Het zeggen van woorden en het begrijpen van woorden lopen niet helemaal gelijk op. Het gebruiken van de mond en keelspieren voor precies de juiste combinatie van klanken is nog moeilijk. Dit kan soms zorgen voor frustratie bij je baby. Door met je baby gebarentaal te oefenen, kun je eerder met je baby communiceren dan wanneer je wacht tot het gesproken taal heeft ontwikkeld. 

 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

Zo is er de Cursus Zwangerschap, babytijd en ouderschap. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en je partner. De perfecte voorbereiding op jullie nieuwe gezin!