Stimuleert boekjes voorlezen de ontwikkeling van baby’s?

Het leuke aan boekjes voorlezen is dat je er al direct na de geboorte mee kan beginnen. Voorlezen zorgt voor een fijn moment met je baby en stimuleert de taalontwikkeling. Maar dat is niet alles, voorlezen stimuleert meerdere zintuigen en helpt de concentratie verbeteren van je kleintje. Ook leert je baby verbanden leggen, zoals het verband tussen de hond in het boekje en de hond van de buren en het bijbehorende geluid ‘woef’. 

Een pasgeboren baby geniet van jouw stem en ontspant daarvan. Na een maand kan je baby ook al meer geïnteresseerd zijn in de contrasten op de pagina’s. Hoe ouder je baby wordt hoe meer het mee kan doen in het verhaal. Probeer samen het verhaal vorm te geven. Dit kan door te wijzen naar de voorwerpen in het verhaal, geluidjes te maken en je baby mee te laten helpen. Zo kan je baby helpen met bladzijden omslaan en wijzen naar wat jij vertelt. Er zijn veel soorten boeken die de ontwikkeling van baby’s op meerdere vlakken stimuleren, zoals contrastboekjes voor de allerkleinsten, voelboekjes, knisperboekjes, boekjes voor in bad en boeken met flappen er in. Misschien zijn er boeken die jij zelf ook leuk vindt? Zo blijf je enthousiast. Kinderen kunnen verder gratis lid worden van de bibliotheek. Mocht je zelf nu helemaal niet enthousiast worden van boeken, is het misschien goed te weten dat een liedje zingen of iets vertellen aan je baby hetzelfde effect heeft. Het blijkt namelijk dat het aantal woorden dat een baby hoort samenhangt met hoe snel het later taal op pikt. Het lijkt dus misschien alsof je baby er weinig aan heeft als je hem of haar verhalen vertelt, maar het staat in direct verband met de woordenschat op basisschoolleeftijd. 

 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.