Hoe kan ik mijn baby helpen om in slaap te vallen?

Tijdens de eerste maanden na de geboorte lukt het de meeste baby’s niet om zelfstandig in slaap te vallen. Je baby kan dit vaak simpelweg nog niet. Je kan je baby dan helpen om deze ‘skill’ te leren. Verwacht dus niet dat je baby gelijk zelfstandig in slaap kan vallen.

Soms is jouw aanwezigheid genoeg voor je baby om in slaap te vallen. Maar sommige baby’s hebben meer nodig. Het verschilt per baby welke hoeveelheid prikkels ideaal is tijdens het in slaap vallen en slapen. Vaak vinden baby’s het niet fijn helemaal geen prikkels te hebben. Dit geldt eigenlijk ook voor volwassenen, denk aan het lezen van een boek vlak voor het slapen gaan. Sommige baby’s slapen het liefst in de woonkamer, sommige met white noise op de achtergrond. Sommige worden graag over het hoofdje geaaid, terwijl dit andere baby’s juist afleidt. Probeer ook daarin je baby te leren kennen. In Scandinavische landen leggen ze kinderen soms overdag buiten te slapen. De frisse lucht doet ze goed en veel kinderen slapen diep en worden uitgerust wakker. Mocht je dit willen proberen, let dan natuurlijk wel op veiligheid en weersinvloeden. Zo is de babyhuid erg gevoelig en wordt aangeraden een baby het eerste jaar liefst helemaal uit de (directe) zon te houden. Er zijn veilige buiten-slaapmogelijkheden verkrijgbaar of te maken. Sommige kinderdagverblijven bieden dit ook aan.

Kleine Zaken heeft een breed aanbod. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Meer weten over slaap? Kijk hier voor ons e-book ‘Baby’s en slapen’.
  • Voor ouders met kinderen van alle leeftijden die een praktische workshop zoeken is er ‘Gelijkspel’, met concrete tools om de taakverdeling binnen het gezin te bespreken.