Wat zijn babygebaren?

Baby’s herkennen al eerder woorden dan dat ze die uit kunnen spreken. Ook is hun fijne motoriek van de handen eerder ontwikkeld dan die van de samenwerking tussen keel en mond. Dat is de reden dat baby’s eerder kunnen leren zich uit te drukken met gebaren dan met gesproken taal. Voor gesproken taal is een enorme mondbeheersing nodig! Een aantal simpele gebaren kan een baby soms al maanden eerder dan een eerste woordje uitspreken. Dat is super leuk om te zien en doen als ouder. Bovendien stimuleert de positieve ervaring de baby enorm om nog meer met taal aan de slag te gaan. Hoe geweldig moet je baby zich voelen als hij of zij voor het eerst in zijn leven met een ‘gebarenwoord’ iets aan je duidelijk heeft weten te maken? 

Hoe leuk ook, helaas vergeten kinderen gebarentaal wel weer als ze eenmaal gesproken taal hebben geleerd. Dit komt doordat gesproken taal sneller is en iedereen om hen heen zo tegen ze praat. Alleen kinderen die er veel gebruik van blijven maken, krijgen genoeg oefening om gebarentaal te blijven beheersen. 

Er zijn boekjes en DVD’s te verkrijgen om babygebaren te leren. Deze zijn gebaseerd op de Nederlandse gebarentaal. Het is natuurlijk ook prima zelf gebaren te bedenken. Start wel met meerdere gebaren tegelijk, zodat duidelijk is dat ook dit een taal is. Gebruik deze gebaren dan consequent tijdens het uitspreken van een woord. De babygebaren komen dus niet in plaats van gesproken taal. Zodra een baby interesse begint te krijgen in sociale gebaren, zoals zwaaien, kan je hiermee al beginnen. Het is mogelijk al vanaf 6-8 maanden te beginnen met het introduceren van babygebaren, maar als je kind er nog niet klaar voor is kan het een tijdje duren voordat hij/zij het op pikt. 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod aan cursussen. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Kleine Zaken geeft de praktische workshop ‘Gelijkspel‘ over taakverdeling binnen jouw gezin. Deze praktische workshop met concrete tools is voor (aanstaande) ouders met kinderen van alle leeftijden.