Hoeveel uur slaapt een baby?

De totale slaapduur van baby’s per dag varieert van 9 tot 19 uur. Slaapjes overdag duren tussen de 30 en 180 minuten. Het kan zo zijn dat je baby bijna de hele dag door slaapt, of juist weinig slaapt. Dit valt beiden binnen het normale slaappatroon van baby’s, mits hij of zij goed is uitgerust. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat pasgeboren baby’s de eerste weken soms wakker gemaakt moeten worden voor voeding als ze lang slapen. Ook als je baby overdag hazenslaapjes doet en ‘s nachts niet langer slaapt dan jullie als ouders, kan dit horen bij een normaal slaappatroon. Dit kan erg vermoeiend zijn voor ouders, omdat er weinig tijd over is waar je je handen vrij hebt.

Een deel van de baby’s (ongeveer 20%) lijkt van het meer wakkere type te zijn. Zij vallen moeilijker in slaap, slapen soms ook korter, huilen vaak meer, zijn alerter en meer gericht op prikkels. Dit zegt niets over de verdere ontwikkeling en ook niets over hoe het kind als peuter zal gaan slapen. Wel is dit pittiger voor jou als ouder en zal je zelf sneller vermoeid raken. Dit kan ook invloed hebben op je relatie. Wie kan er zijn humeur bewaren bij slaapgebrek? Tussen partners kan het ook sneller botsen door andere opvattingen over hoe om te gaan met slaap.

 

Kleine Zaken heeft een breed aanbod. Benieuwd?

  • Zo is er de Cursus over de babytijd, zowel als e-learning als fysiek in Nijmegen. Daar ontdek je tijdens de zwangerschap alles over de ontwikkeling van je baby, maar ook van jezelf en alles over gelijkwaardig ouderschap.
  • Meer weten over slaap? Kijk hier voor ons e-book ‘Baby’s en slapen’.
  • Voor ouders met kinderen van alle leeftijden die een praktische workshop zoeken is er ‘Gelijkspel’, met concrete tools om de taakverdeling binnen het gezin te bespreken.